Biltse Sport Federatie

Geachte bestuurder,

Graag informeren wij u dat uw gemeente aan het VWS programma Grenzeloos actief deelneemt. Grenzeloos actief richt zich dus op het opzetten, versterken of uitbreiden van regionale samenwerkingsverbanden met als doel vraag en aanbod van sport en bewegen voor mensen met een lichamelijke- en verstandelijke beperking te matchen. Daarnaast is de toegankelijkheid van de sportaccommodatie een belangrijk aandachtspunt. Naast sportende mensen met een beperking, willen ook mensen met een beperking uw clubhuis bezoeken.

Schouwen TOEGANKELIJKHEID van uw accommodatie

Wij willen graag samen met u, de drempel om te sporten en bewegen verlagen door uw  eigen sportaccommodatie op de toegankelijkheid te beoordelen. Dit kan via een APP (Android en Apple), link: https://www.unieksporten.nl/apps

Via de App beoordeelt u o.a.:

- Bereikbaarheid van de sportlocatie: bijvoorbeeld parkeermogelijkheden, zichtbaarheid, bereikbaarheid met openbaar vervoer

- Toegankelijkheid: bijvoorbeeld bewegwijzering, leuningen/geleidingen, toegang tot accommodatie, vluchtroute

- Bruikbaarheid sportruimten: bijvoorbeeld akoestiek, kleurverschillen, gebruik van toestellen en apparatuur

- Bruikbaarheid nevenruimten: aangepaste douche, toilet, kleedruimte

Vanuit het fonds Gehandicaptensport wordt geadviseerd, het schouwen uit te laten voeren door iemand met een beperking. De vraag is, of u zelf mensen wilt benaderen met een beperking (familie / vrienden) en zo de eigen vereniging te schouwen.

Grenzeloos actief: Vraag en aanbod matchen

Vanuit onderzoek (Mulier instituut, 2013) blijkt dat de sportparticipatie van mensen met een beperking nog steeds achter blijft vergeleken bij mensen zonder beperking. Oorzaken zijn o.a. de versnippering van de vraag naar sport- en beweegaanbod door de diversiteit aan beperkingen en sportieve wensen en het ontbreken van 1 specifieke vindplaats.

Om het beweegaanbod ‘vindbaar te maken’, maken we gebruik van een landelijk online platform: www.unieksporten.nl. Hierbij de link naar de SPORTZOEKER: https://www.unieksporten.nl/#sport-zoeken.

Ook is er aanbod van onze gemeente te vinden. Het aanbod is niet volledig, dus als u aanvullingen heeft en/of tips, graag een email naar Sebastiaan Klok, email  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De buurtsportcoach onderneemt actie en kan aanbod laten plaatsen op sportzoeker.

Heeft uw vereniging ook een aangepast aanbod?

Wilt  uw vereniging aanbod te ontwikkelen, dan is het wellicht mogelijk om hiervoor een subsidie aan te vragen bij het Fonds Sportbevordering De Bilt (FSB). Voor informatie http://www.bsfnet.nl/informatie-fsb.  

Met vriendelijke groet,

Evelien Wijdeveld,
Casemanager Sportstimulering & Gezondheidsbeleid & Dorpshuizen
Unit Maatschappelijke Voorzieningen, Afdeling Publiekszaken

T:  030-22 89 543


  1.  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bereikbaar: maandag-dinsdag- woeochtend-donderdag